“Çocuğa, başarabileceğini düşündüğü bir işte asla yardım etmeyin.”
Maria MONTESSORİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN TANIMI
0-66 ay arasındaki çocukların gelişim düzeylerine ve bireysel özelliklerine uygun, zengin uyarıcı olanakları sağlayan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerden gelişmelerini destekleyen, toplumun kültürel değerleri doğrultusunda en iyi biçimde yönlendiren ve ilköğretime hazırlayan temel eğitim bütünlüğü içinde yer alan bir eğitim sürecidir.
ÜLKEMİZDE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Ülkemizde okul öncesi eğitim Osmanlı Devleti döneminde vakıflar tarafından kurulan sibyan mektepleri ile başlamaktadır. 1912-1913 yıllarında resmi olarak kurulmuş ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Cumhuriyetin ilan edildiği tarihte 80 kadar anaokulu bulunmaktadır. Bu dönemlerde ise yetişmiş öğretmen bulmakta büyük sıkıntı yaşanmıştır. Ülkemizde okul öncesi eğitim 1961 yılından sonra gelişmeye başlamıştır ve okul öncesi eğitime verilen önem artmıştır.
1960 yılında okul öncesi eğitim alanında öğretmen yetiştirmek amacıyla Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü açılmıştır.
1961 yılında yürürlüğe giren “222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda okul öncesi eğitim kurumlarına, zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitildiği ve isteğe bağlı bir ilköğretim kurumu olarak yer verilmesinden sonra, okul öncesi eğitimi ile ilgili çalışmalara hız verilmiştir.
1962 yılında “Anaokulları ve Ana sınıfları Yönetmeliği çıkarılmıştır.
Bundan sonraki dönemlerde okul öncesi eğitimin önemi ve yaygınlaştırılması Hükümet programlarında, Kalkınma plânlarında, eğitim komisyonlarında ve Millî Eğitim Şûralarında ele alınmıştır.
1973 yılında yürürlüğe giren “1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu”nda Türk Millî Eğitim Sisteminin genel yapısı içinde, okul öncesi eğitime, örgün eğitim sistemi içinde yer verilmiştir.
Okul öncesi eğitime verilen önem nedeniyle 1992 yılında 3797 Sayılı Kanunla Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
Okul Öncesi Eğitim Hakkında Sayısal Veriler
- 1923 yılında 80 anaokulu, 136 öğretmen ve 5880 öğrenci
- 1963 yılında 146 anaokulu, 180 öğretmen ve 4767 öğrenci
- 1980 yılında 2007 anaokulu, 2874 öğretmen ve 43.545 öğrenci
- 2006 yılında 18.539 anaokulu, 20.910 öğretmen ve 550.146 öğrenci bulunmaktadır.
DÜNYADA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Okul öncesi eğitim ilk olarak 18. yüzyılda Fransa'da daha sonra 19. yüzyılda İngiltere ve İtalya'da başlamıştır. Ama bu okullar genellikle dinsel eğitimin ve günlük ev işleri öğretiliyordu ve çocuklara çok zaman ayrılmıyordu.
İngiltere'de okul öncesi dönemdeki çocuklar için bir okul açma düşüncesini ilk olarak Robert Owen hayata geçirmiştir.1816'da İskoçya'nın New Lanark kentinde açtığı okulda çocuklara çeşitli etkinliklerde bulunabilecekleri bir ortam sağlamayı amaçlamıştır. İsviçreli eğitimci Friedrich Frobel 1841'de ''çocuk bahçesi'' anlamına gelen ilk ''kindergarten'i'' kurdu. Frobel bu okulun çocukların oyun aracılığıyla kendilerini geliştirebilecekleri ve dış dünyayı öğrenebilecekleri bir yer olacağını düşünmüştü.
Okul öncesi eğitimin önemi üzerinde duran ünlü isimlerden biri de 1907'de İtalya'da ilk çocuk evini açan doktor Maria Montessori'dir. Montessori çocukların öğretim adına sıkı disiplin kuralları içine hapsetmek yerine neyi ne zaman öğreneceklerini çocukların kendi kararına bırakmanın daha doğru olduğunu savundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder